STORTINGSBYGNINGEN, OSLO

Selges som brett-selv 3D-design, ferdig skåret og risset i ett A4 papir i 285 grams kvalitet. Vanskelighetsgrad 3/10. Tilgjengelig i perlemorhvitt eller sølv. Bretteinstruksjoner finner du her.

Stortingsbygningen ble designet av den svenske arkitekten Emil Victor Langlet og sto ferdig i 1866. Nordsiden, som vender mot Eidsvolls Plass, blir på folkemunne kallt «Løvebakken» pga løvene som vokter trappen. Disse ble designet av Christopher Borch og hugget ut i nordmarkitt.

Fun fact: Løvene reddet i sin tid straffangen Gulbrand Eriksen Mørstad fra den ventende dødsdommen, da han som takk for arbeidet med å hugge dem ut ble benådet av Regjeringen i 1873.

AKERSHUS FESTNING, OSLO

Selges som brett-selv 3D-design, ferdig skåret og risset i ett A4 papir i 285 grams kvalitet. Vanskelighetsgrad 4/10. Tilgjengelig i perlemorhvitt eller sølv. Bretteinstruksjoner finner du her.

Akershus Festning ble bygget på slutten av 1200-tallet, men de 50 bygningene den består av i dag er en blanding av middelalderborg, renessanseslott og militær festning.

Fun fact: Festningen har blitt beleiret utallige ganger, men aldri blitt inntatt med makt. Ved ett tilfelle, da kong Christian II beleiret den vinteren 1531, var garnisonen på borgen bare på 20-30 mann. Høvedsmannen Gyldenstjerne bløffet, og klarte å få på plass en våpenhvile fordi kongen trodde de var langt flere inne på festningen.

FROGNERSETEREN, OSLO

Selges som brett-selv 3D-design, ferdig skåret og risset i ett A4 papir i 285 grams kvalitet. Vanskelighetsgrad 6/10. Tilgjengelig i mørk bronse med hvit bakgrunn. Bretteinstruksjoner finner du her.

Frognerseteren Restaurant ble bygget av Kristiania Kommune i 1891, med Holm Munthe som arkitekt. Med sin karakteristiske dragestil og fantastiske utsikt har den fått en unik posisjon blant såvel Oslofolket som tilreisende.

Fun fact: Tanken var at dette skulle bli et utfartssted for sportsfolket, men da restauranten i oppstarten raskt ble et møtepunkt for «fiffen» ble kommunen nødt til å bygge et lokale til på samme område – Sportshallen («Sporten») – for den opprinnelige målgruppen.

STAVKIRKE FRA GOL

Selges som brett-selv 3D-design, ferdig skåret og risset i ett A4 papir i 285 grams kvalitet. Vanskelighetsgrad 5/10. Tilgjengelig i mørk bronse med hvit bakgrunn. Bretteinstruksjoner finner du her.

Stavkirken fra Gol i Hallingdal ble opprinnelig oppført på 1200-tallet. I 1885 ble den flyttet og gjenoppbygd på Bygdøy utenfor Oslo, som en del av Kong Oscar II´s nye friluftsmuseum. Oscar II´s Samling regnes i dag som verdens første friluftsmuseum, og ble forløperen til Norsk Folkemuseum slik vi kjenner det i dag.

Fun fact: Av de over 1000 stavkirkene som ble bygd før svartedauden står bare 28 igjen. Men etter en pause på 800 år har Norge igjen begynt å bygge stavkirker: Om man regner nye og gamle stavkirker sammen så er 22% av dem bygd etter 1990!