Om designeren
Om designeren

Katrine B Yttrehus har utdannelse og lang fartstid som utøvende fiolinist. Livsstilen i dette yrket gir ikke mye rom for å utforske kreativitet på fritiden, men ettersom koronakrisen i 2020 lagde en «kunstpause» i livet hennes fikk hun muligheten til å utvikle sin interesse for papirkunst, og spesifikt for såkalt origamisk arkitektur (OA) og kirigami.

Katrine elsker å lære seg nye ting, og utfordringene som kommer gjennom det å hoppe ut i ukjent, kreativt farvann. Med masse støtte fra familie og venner etablerte hun vinteren 2021 firmaet KortKunst.

Hun trives stort med å kunne veksle mellom musikerlivet og driften av firmaet - men aller mest når hun kan sette seg ned og tenke ut et nytt, spennende design, og oppleve den nesten barnslige tilfredstillelsen av å se et stykke flatt papir forvandles til en tredimensjonal bygning eller et historisk bybilde.

Om Kirigami og Origamisk Arkitektur

Kirigami er en kunstform som er beslektet med origami, og stammer opprinnelig fra Japan. Mens origami primært dreier seg om bretting av papir, er kirigami basert på kutting av papir – «kiri» betyr «kutt» og «kami» betyr «papir» på japansk. I sin reneste form skal det ikke benyttes noe lim i prosessen, og designet skal skjæres ut av kun ett stykke papir.

Origamisk arkitektur (også forkortet OA) ble utviklet av den japanske arkitekten Masahiro Chatani på begynnelsen av 1980-tallet, og er en type kirigami som fremstiller bygninger og byggverk på denne måten – som pop-up modeller der alt er skåret ut av et enkelt, stivt papir. Ofte benyttes hvitt papir, som tilfører modellene effektfulle skygger og ekstra dybde. Modellene til KortKunst er skåret ut av relativt stivt, lett metallisk/perlemor-skinnende papir, som tydeliggjør dette spillet mellom lys og skygge ytterligere.